Inhalator

Ako budete u potrebi ili jednostavno odlučite kupiti inhalator za svoju kućnu ljekarnu važno je da budete upoznati sa slijedećim činjenicama. Naime postoje ultrazvučni i kompresorski inhalatori. Između njih ne postoji prevelika razlika, ali je ima.

Najjednostavnije rečeno inhalatori funkcioniraju na način da se u njima stvara vodena para koja oslobađa dišne puteve i povoljno utječe na naš dišni sustav. Kompresorski i ultrazvučni inhalatori imaju istu zadaću, ali različit princip rada. Dok kompresorski inhalator ima takozvani klip koji komprimira unutrašnji i vanjski zrak,  ultrazvučni radi isto, ali to postiže uz pomoć ultrazvuka što ga čini znatno tišim od kompresorskog. Kompresorski inhalator, iako znatno bučniji, ima pak mogućnost korištenja fiziološke otopine ili (odgovarajućeg) lijeka u vodenoj ili uljanoj otopini dok ultrazvučni inhalator ne posjeduje tu mogućnost. Što se tiče samog postupka inhalacije,  sa kompresorskim inhalatorom traje cca 10 minuta dok je sa ultrazvučnim gotov za 5 minuta. Još jedna prednost ultrazvučnog inhalatora je ta da možete inhalirati dijete kada ono spava. Kako naša djeca nemaju nikakvih strahova po tom pitanju, mi se inhaliramo kada smo budni i pritom dobro zabavljamo ;) Prvih nekoliko inhaliranja pustite da se dijete upozna sa inhalatorom, da ga primi u ruke, da si ga samo polako stavlja na lice i ubrzo će mu inhaliranje postati zabava, a ne prisila.




Nakon kratkog istraživanja mi smo se odlučili našu kućnu ljekarnu obogatiti kompresorskim inhalatorom. Nama je za donošenje odluke bila presudna mogućnost korištenja fiziološke otopine odnosno lijekova kada bi to situacija zahtijevala. Tako smo u konačnici kupili inhalator marke Medikoel 100 po cijeni od 300 kn.



Jednostavan je za upotrebu, malen je pa ne zauzima puno prostora i lako je prenosiv ako idete na duža putovanja. Maskica se vrlo lako čisti pomoću vode i malo Octenisepta, a fiziološka otopina koja se ulijeva u inhalator lako je dostupna u svim ljekarnama. U našem domu inhalator nije često u upotrebi, ali kada je, uvijek je na visini zadatka i svoju odluku nismo požalili. 


Do čitanja ;)












Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Dječja mast

Kišobran kolica (Maclaren)

Fresco bloom stolica